Karbohidratları iki yerə ayırmaq olar, təbii və işlənmiş. Təbii karbohidratlar bir çox vitamin və minerallarla yanaşı, liflə də zəngindir. Lakin işlənmiş karbohidratlar bir çox qida dəyərini itirir. Beləcə onlara “boş, lazımsız” kaloriyalı qida kimi də baxa bilərsiniz. Əlavə edilmiş şəkər isə ən pis halıdır.
Bir çox araşdırma göstərir ki, işlənmiş karbohidratların qəbulu obezlik və diabet xəstəliyi ilə əlaqəlidir.
Digər tərəfdən yüksək liflə zəngin qidalar metabolizmanı gücləndirir, xəstəliklərin yaranma riskini azaldır.
Karbohidratları təmamilə qida rasionundan çıxartmaqdansa qədərində sağlam olanlarını ye.
Faydalı karbohidratlar:
- Tərəvəzlər
- Meyvələr
- Paxlakimilər
- Toxumlar
- Qoz fındıq kimi çərəzlər
- Tam taxıllılar




Işlənmiş karbohidratlar:
- Şəkərli içkilər
- Ağ çörək
- Xəmir işləri, şirniyyatlar
- Dondurma
- Konfetlər, şokoladlar (tünd olmayanlar)
- Qızardılmış kartof, çipslər